فهرست مطالب

Information Technology Management - Volume:4 Issue: 4, 2012

Journal of Information Technology Management
Volume:4 Issue: 4, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/10/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیرا پارسا، نسترن حاجی حیدری، ابراهیم عباسی صفحه 1
    یکی از رهیافت های موثر برای همراستا کردن طرح های توسعه فناوری اطلاعات با اهداف و استراتژی های سازمانی و نیز برنامه ریزی هدفمند در استفاده از منابع مرتبط با فناوری اطلاعات، پیاده سازی معماری سازمانی است. با وجود اهمیت بسیار زیاد پروژ ه های معماری سازمانی برای شرکت ها، متاسفانه دیده شده است، به دلیل وجود مشکلاتی، پروژه های معماری سازمانی در زمان تعیین شده یا با هزینه پیش بینی شده نتوانسته اند به انجام برسند. این پژوهش به بررسی و کشف مشکلات اجرای معماری سازمانی می پردازد. در این راستا با به کارگیری روش شناسی فراترکیب و روش شناسی کیو، به دنبال استخراج عوامل مهم اشاره شده در ادبیات و شناخت ذهنیت مجریان و خبرگان درباره ی مشکلات اجرای معماری سازمانی هستیم. بر این اساس بعد از مطالعه ادبیات موضوع به وسیله روش‎شناسی فراترکیب و مصاحبه با چند تن از خبرگان معماری سازمانی نمونه کیو انتخاب شده است. این نمونه در دو طبقه اصلی شامل(فهم و مدیریت معماری سازمانی و مدل کردن سیستم های پیچیده) و پنج زیرطبقه(مشکلات مدیریتی، مشکلات مفهومی و معنایی، کمبود منابع، پیچیدگی و مشکلات مربوط به ارائه) قرار گرفت. تحلیل عاملی کیو نشان داد، می توان شش الگوی ذهنی متمایز را میان مشارکت کنندگان پژوهش درمورد بررسی مشکلات معماری سازمانی شناسایی کرد که(770‎/70) درصد از واریانس کل را تبیین کردند. این شش الگوی ذهنی به ترتیب با نام های «مدیریت گرایان»، «کنترل‎کنندگان هوشیار»، «پیچیده نگران»، «معماران همکار»، «تحلیل گران» و در پایان «معماران دقیق» نام‎گذاری شد. اهمیت و اولویت بندی مشکلات شناسایی شده براساس الگوهای ذهنی است. این شش الگوی ذهنی در انتهای مقاله براساس تئوری های موجود و به صورت جزئی تر تفسیر شده اند.
    کلیدواژگان: روش شناسی فراترکیب، معماری سازمانی، روش شناسی کیو، _ مشکلات اجرای معماری سازمانی
  • حجت الله حاجی حسینی، محمدرضا جلیل وند *، مهدی الیاسی، بیتا کمالی صفحه 25

    هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر کیفیت عملکرد سازمان های تولیدی است. برای دستیابی به هدف پژوهش، با مرور ادبیات پژوهشی موجود در حوزه ی فناوری اطلاعات، مدلی ساختاری برای بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر کیفیت عملکرد یک شرکت تولیدی ارائه شد. مدل پیشنهادی پژوهش براساس روابط متغیرهای پژوهش و براساس یافته های پژوهشگران پیشین ارائه شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و کارکنان دوایر بازاریابی و فروش، تولید و کنترل کیفیت شرکت های خودروسازی سایپا و ایران خودرو بوده است. برای جمع آوری داده ها، مطالعه ای میدانی روی نمونه ای شامل 128 نفر از جامعه و با استفاده از نمونه گیری دردسترس انجام شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. داده-های حاصل نیز با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و AMOS تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد، منابع فناوری اطلاعات (تبادل الکترونیکی داده ها، طراحی و تولید به کمک رایانه و برنامه ریزی منابع سازمان) تاثیر معناداری بر کیفیت عملکرد دارد.

    کلیدواژگان: معادلات ساختاری، طراحی و تولید به کمک رایانه، برنامه ریزی منابع سازمان، عملکرد شرکت، تبادل الکترونیکی داده ها
  • سیدیعقوب حسینی، منیژه بحرینی زاده، علیرضا ضیایی بیده صفحه 45
    در سیستم های مدیریت ارتباط با مشتریان، اهمیت و عملکرد ویژگی های خدمت بسیار حائز اهمیت است. تحلیل اهمیتعملکرد ابزار موثری برای اولویت بندی ویژگی های خدمت بر پایه نیاز ها و انتظارهای مشتریان و همچنین شناسایی نقاط قوت و ضعف سازمان در بازار است. در این پژوهش با هدف افزایش اعتبار و کاربرد نتایج به دست آمده از تحلیل اهمیت-عملکرد، ابتدا مشتریان بر پایه ویژگی های جمعیت شناختی و همچنین ادراک شان از عملکرد ویژگی های خدمت بخش بندی می شوند سپس برای هر بخش به صورت جداگانه ماتریس اهمیت- عملکرد ارائه می شود. برای بخش بندی مشتریان از نقشه های خودسازمانده و برای محاسبه ی اهمیت ویژگی ها در هر بخش از شبکه ی عصبی پیشخور چندلایه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، مشترکان تلفن همراه در استان یزد را می توان در سه بخش دسته بندی کرد. ماتریس اهمیت- عملکرد ویژگی های خدمت مختص هر یک از این بخش ها نیز شناسایی شده، بر پایه نتایج، پیشنهادهایی به شرکت های ارائه کننده خدمات تلفن همراه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، نقشه های خودسازمانده، تحلیل اهمیت، عملکرد، خدمات تلفن همراه، بخش بندی مشتریان، داده کاوی
  • حسین دامغانیان، محمدعلی سیاه سرانی کجوری صفحه 71
    با وجود سرمایه گذاری های فراوان انجام شده در زمینه ی کاربری فناوری های اطلاعاتی در عرصه ی بانکداری، گزارش ها حاکی از آن است که برخی از کاربران باوجود دسترسی به فناوری ها، از آن استفاده نمی کنند. این موضوع، نیاز به انجام پژوهش هایی برای شناسایی عوامل تعیین کننده ی پذیرش سیستم بانکداری اینترنتی توسط کاربران را آشکار می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ی امنیت ادراک شده و اعتماد به بانکداری اینترنتی از دیدگاه مشتریان زن شعب بانک صادرات شهر سمنان است. این پژوهش کاربردی بوده، از حیث هدف توصیفی است. اعضای نمونه ی آماری این پژوهش، 147 نفر از مشتریان زن این بانک بودند و به کمک پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت، داده ها گردآوری شد. فرضیه ی پژوهش به کمک مدل معادلات ساختاری بررسی شد. مطابق نتایج به دست آمده، امنیت ادراک شده تاثیری مستقیم، مثبت و معنادار بر اعتماد به بانکداری اینترنتی دارد.
    کلیدواژگان: بانکداری اینترنتی، اعتماد به بانکداری اینترنتی، مدل معادلات ساختاری، بانک صادرات، مشتریان زن، امنیت ادراک شده
  • محسن عارف نژاد، طیبه امیرخانی، محمد سبحانی صفحه 89
    در محیط رقابتی امروز سازمان های تولیدی و خدماتی همواره به دنبال بهبود کیفیت محصول ها و خدمات خود هستند و در این راستا سیستم های اطلاعاتی از عوامل موثر در دستیابی به مزیت رقابتی برای این سازمان ها محسوب می شوند؛ زیرا کیفیت خروجی این سیستم ها نقش مهمی در بهبود عملکرد سازمان دارد. با وجود این، عوامل موفقیت سیستم های اطلاعاتی و نقش آنها در بهبود عملکرد سازمان، هنوز هم برای بسیاری از سازمان ها پوشیده است. مبانی نظری حاکی از تعدد این عوامل است. در این پژوهش با مروری بر این عوامل، تاثیر عوامل سازمانی و یادگیری سازمانی در موفقیت سیستم های اطلاعاتی با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری بررسی شده است. جامعه ی آماری این پژوهش، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان است. پس از جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه به بررسی و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده پرداخته شد که نتایج نشان دهنده ی تاثیر مثبت عوامل سازمانی و یادگیری سازمانی بر موفقیت سیستم های اطلاعاتی در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان است.
    کلیدواژگان: سازمان صنایع و معادن، _ یادگیری سازمانی، موفقیت سیستم های اطلاعاتی، عوامل سازمانی
  • علی محمدی، یاسر امیری صفحه 115
    چابکی توانایی پاسخگویی سریع به تغییرات و عامل اصلی موفقیت و بقای بنگاه های امروزی تلقی می شود. فناوری اطلاعات یکی از مهم ترین توانمندسازهای دستیابی به چابکی است. هدف این پژوهش ارائه یک مدل مفهومی با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری در راستای دستیابی به چابکی از طریق قابلیت های فناوری اطلاعات است. بدین منظور پس از بررسی مبانی نظری و پیشینه ی پژوهش و شناسایی شاخص های دستیابی به چابکی از طریق فناوری اطلاعات مدل ساختاری تفسیری در چهار سطح ارائه شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، تمایل و تعهد مدیران ارشد، جو سازمانی و همسویی برنامه ریزی استراتژیک با برنامه های فناوری اطلاعات عامل موثر در دستیابی به چابکی از طریق فناوری اطلاعات است.
    کلیدواژگان: مدل سازی ساختاری تفسیری(ISM)، : فناوری اطلاعات، چابکی، تحلیل نفوذ، وابستگی، _ تولید چابک
  • فاطمه محمدی، امیر افسر، جواد تقی زاده، ملیحه باقری دهنوی صفحه 135
    در دنیای تجاری امروز، شناسایی صحیح نیازمندی های مشتریان و پاسخ سریع به این نیازمندی ها، کلید موفقیت تجاری محسوب می شود. افزایش وفاداری مشتریان بر سوددهی اثر گذاشته، سازمان ها با برنامه ریزی می توانند منافع بلندمدت خود را تضمین کنند. از سویی خدمات ارائه شده شرکت های رقیب روز به روز به یکدیگر شبیه تر می شوند و به سختی می توان مشتری را با ارائه ی خدمتی جدید در بلندمدت شگفت زده کرد؛ زیرا جدیدترین خدمات به سرعت از سوی رقبا تقلید می شوند و به بازار عرضه می شوند. ازاین رو، سرمایه گذاری در حوزه ی وفاداری مشتریان سرمایه گذاری اثربخش و سودمند برای شرکت ها است. یکی از ایراداتی که به ارائه ی خدمات الکترونیکی وارد است، وفاداری مشتریان است. برای بررسی عوامل ایجاد وفاداری الکترونیکی برای سازمان های ارائه دهنده ی خدمات الکترونیک، این پژوهش عوامل تاثیرگذار بر وفاداری مشتریان در خدمات الکترونیک را شناسایی می کند و با تهیه پرسشنامه و با استفاده از فرآیند تصمیم گیری سلسله مراتبی فازی وزن هر یک از شاخص ها را به دست می آورد و در پایان آنها را رتبه بندی می کند. نتایج به دست آمده نشان می دهد، کیفیت سرویس ارائه شده به مشتریان دریافت کننده خدمات الکترونیکی مهم ترین عامل در ایجاد وفاداری الکترونیکی است. شناسایی عوامل تاثیرگذار بر وفاداری مشتریان در خدمات الکترونیک و رتبه بندی آنها به مدیران کمک می کند تا زمانی که قصد سرمایه گذاری در این حوزه را دارند بر عاملی که رتبه بهتر و در نتیجه تاثیر بیشتری دارد سرمایه گذاری کنند.
    کلیدواژگان: فرآیند تصمیم گیری سلسله، مراتبی فازی، _ وفاداری الکترونیک، مشتری، خدمات الکترونیک
  • محمد موسی خانی، سمانه ترک زاده صفحه 157
    تبلیغات مثبت توسط مشتری، تاثیر زیادی برتصمیم خرید مشتری جدید می گذارد. امروزه شرکت ها تلاش می کنند، با ایجاد وفاداری در مشتریان خود و تبلیغات مثبت توسط مشتری از این مزیت رقابتی بسیار نیرومند که نقش بلامنازعی در افزایش سهم بازار دارد، برخوردار شده، گوی سبقت را از رقبای خود بربایند. در این پژوهش، تاثیر«قابلیت کاربردی وب سایت» بر رضایت مشتری، تاثیر رضایت مشتری بر وفاداری مشتری و تاثیر آن دو بر تبلیغات مثبت توسط مشتری، بررسی شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و روش آن، روش توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی است. برای بررسی رابطه ی متغیرها و آزمون فرضیه ها پس از جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه، از نرم افزار آماری Lisrel استفاده شده است. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه است. برای آزمون روابط آنها که در قالب مدلی ارائه شده، از روش های تحلیل عاملی، مدل معادلات ساختاری(SEM)‎ و تحلیل مسیر استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه مشتریان شعب شمال تهران بانک ملی است.
    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، قابلیت کاربردی وب سایت، تبلیغات مثبت توسط مشتری، رضایت مشتری، : بانکداری الکترونیکی
  • پوراندخت نیرومند، رضا زعفریان، فریدون قاسم زاده، ابوالقاسم دلخوش کسمایی صفحه 171
    مدل کسب وکار از دسته مفاهیمی محسوب می شود که در طی سالیان اخیر توجه روزافزونی را به خود جلب کرده است. با توجه به گرایش روز افزون کاربران تلفن همراه در ایران به اینترنت همراه، خدمات مبتنی بر اینترنت همراه مورد استقبال کسب وکارها و بنگاه های خدماتی و مشتریان آنها قرار گرفته است. یکی از چالش های این بنگاه ها انتخاب مدل کسب وکار مناسب است. با توجه به اهمیت انتخاب مدل کسب و کار مناسب در موفقیت یک بنگاه اقتصادی، لازم است، شرکت های ارائه دهنده اینترنت همراه در ایران نیز توجه ویژه ای به ارائه ی اینترنت همراه و گسترش آن داشته باشند. این موضوع زمینه ای شد تا مدل کسب وکار مناسب برای بنگاه های ارائه دهنده اینترنت همراه در ایران در این پژوهش بررسی شود؛ از این رو، سوال اساسی این پژوهش عبارت است از اینکه مدل کسب وکار مناسب برای بنگاه های ارائه دهنده اینترنت همراه در ایران چیست؟ برای پاسخ به این سوال، پژوهش حاضر شکل گرفت. در این پژوهش که از نظر استراتژی پژوهش، کیفی و از نظر هدف، کاربردی توسعه ای است پس از مرور ادبیات، مدل های کسب وکار موجود برای بنگاه های ارائه دهنده اینترنت همراه و معیارهای انتخاب مدل کسب وکار مناسب شناسایی شدند. آنگاه با توجه به عوامل فردی، اجتماعی، فنی، اقتصادی و سازمان، به عنوان عوامل موثر بر انتخاب مدل کسب وکار اینترنت همراه و تکنیک AHP، مدل کسب وکار پرداخت برای ارائه ی خدمت از میان مدل های موجود به عنوان مناسب ترین مدل برای این حوزه در ایران شناسایی شد..
    کلیدواژگان: مدل کسب وکار، اینترنت همراه، مدل کسب وکار همراه
|
  • Samira Parsa, Nastaran Haji Heidari, Ebrahim Abbasi Page 1
    The purpose of this study is to identify issues on Enterprise Architecture through surveying subjectivity and opinions of participants. Exploration mixed research method was conducted which is based on qualitative meta-synthesis method and Q-methodology. In the first step, selecting studies were conducted to identify the most important issues that influence the success of Enterprise Architecture, a literature study of 21 articles and studies was conducted from different data bases. In the second step, synthesizing translations, we first assembled all the studies together and determined how they are related to each other. We then translated the studies with each other based on a comparative approach. In the last step, expressing the synthesis, we presented our new metaphor and consequently 14 issues are identified. Next, we used Q-methodology; it has been applied as a mixed method in this study. In this step we had 4 interviews with managers and experts to identify some more issues. Then we elicited the statements. Given the appraisal and summarization of concourse, a variety of concourse were discovered and obtained from various sources, and then 110 short statements were selected as Q-phrases. After a survey of experts, 43 Q-sample were chosen., then we choose 21 participants which constitute managers and specialists on Enterprise Architecture to sort the Q-tests. After Q-sorting, the information was analyzed using factor analysis. Distribution analysis showed that 6 distinct subjective perspectives about the issues on Enterprise Architecture can be identified among participants which explained (70.770) percent of total variance. These 6 subjective perspectives were called as: "Managerialists", "Proficient control takers", "Complex minded", "Collaborative architects", "Analysts", and finally "Accurate architects". The importance and prioritization of issues were identified based on subjective perspectives.
    Keywords: Q, Methodology, Issues on Enterprise Architecture, Enterprise Architecture, Metasynthesis Methodology
  • Hojjaltollah Haji Hoseini, Mohammad Reza Jalilvand, Mehdi Elyasi, Bita Kamali Page 25

    This study aims to investigate the effect of information technology on quality performance. The research model has been proposed based on relationships among research variables and previous studies on information technology. Population was all of department’s managers and personnel of marketing and sale, manufacturing and quality control in Iran Khodro and SAIPA companies. To collect data, a field survey was performed on 128 people using convenience-sampling plan. Research hypotheses were tested by Pearson’s correlation and structural equation modeling. Data was analyzed using SPSS and AMOS software. Results indicated that information technology sources (electronic data exchange, computer-aided design and manufacturing, enterprise resource planning) has significant impact on quality performance.

    Keywords: Company Performance, Structural Equation Modeling., Computer, aided Design, Manufacturing, Enterprise Resource Planning, Electronic Data Exchange
  • Seyed Yaghoub Hosseini, Manijeh Bahrainizadeh, Alireza Ziaei Bideh Page 45
    In customer relationship management (CRM) systems, importance and performance of the attributes that define a service is very important. Importance-Performance analysis is an effective tool for prioritizing service attributes based on customer needs and expectations and also for identifying strengths and weaknesses of organization in the market. In this study with the purpose of increasing reliability and accuracy of results, customers are segmented based on their demographic characteristics and perception of service attributes performance and then individual IPA matrixes are developed for each segment. Self-Organizing Maps (SOM) has been used for segmentation and a feed forward neural network has been used to estimate the importance of attributes. Research findings show that mobile subscribers in Yazd province can be categorized in three segments. Individual IPA matrixes have been provided for each of these segments. Based on these results, recommendations are offered to companies providing mobile phone services.
    Keywords: Customers Segmentation, Data Mining, Mobile Telecommunication Industry, Artificial Neural Networks, Self, Organizing Maps, Importance, Performance Analysis
  • Hossein Damghanian, Mohammad Ali Siahsarani Kojuri Page 71
    In spite of the much investment on using IT in banking and in spite of users’ easy access, reports show that some people do not use it. This problem shows the need to explore factors which determine the acceptance of Internet banking system by users. The purpose of this study is to establish the relationship between Perceived Security and trust in Internet Banking from the viewpoint of female customers in different Semnan branches of SADERAT BANK. This applied research has a correlational-descriptive aim. The sample included 147 female customers of this bank who answered a questionnaire its validity and reliability were checked. The research hypothesis was tested using SEM. According to the results, P.S. has a direct, significant, positive effect on the trust in I.B.
    Keywords: SADERAT BANK, Female Customers, Trust in Internet Banking, Internet Banking, SEM, Perceived Security
  • Mohsen Aref Nejad, Tayebeh Amirkhani, Mohammad Sobhani Page 89
    In the competitive environment, service and manufacturing organizations try to improve the quality of their services and productions. In this regard, information systems are the important factors in achieving competitive advantages. But many organizations don’t know anything about the influential factors on the success of information systems. Literature suggests a number of factors, so that the impact of organizational factors and organizational learning on the success of information systems are studied in this research based on structural equation modeling. Population is Esfahan Industries and Mines Organization. After gathering information through questionnaire and analyzes it, results show that organizational factors and organizational learning influence on the Success of Information Systems in the Esfahan Industries and Mines Organization.
    Keywords: Information System Success, Organizational Learning, Industries, Mines Organization, Organizational Factors
  • Ali Mohammadi, Yasser Amiri Page 115
    Agility is considered the ability to respond quickly to changes and a major factor for success and survival in today's business. The purpose of this research is to offer a conceptual model using Interpretive Structural Modeling(ISM). To this end after reviewing literature and theoretical background, the indices related to achieving agility via information technology (IT) have been identified and then the Interpretive Structural Model in four levels has been represented. Findings show that tendency and commitment of top managers, organizational climate and strategic planning alignment with information technology planning is the major factors affecting agility achievement via information technology (IT).
    Keywords: MICMAC, Interpretive Structural Modeling (ISM), Agility, Information Technology (IT), Agile Production
  • Fatemeh Mohammadi, Amir Afsar, Javad Taghizadeh, Malihe Bagheri Dehnavi Page 135
    In today's business world, proper identification of customer’s requirements and a quick response to these requirements is a key to commercial success. Increasing customer loyalty affects the profitability and organizations can ensure their long-term interests by means of planning. In today's competitive world, the services provided by the competing company have to be more similar to each other and can be hard to surprise customers within completely new service in the long term, because the newest services are quickly imitated by competitors and marketed. Hence investment in customer loyalty is an effective and profitable investment for companies. One criticism that has entered into the e-service is customer loyalty. In order to study the causes of e-loyalty for organization providing e-services, this research identified the factors affecting customer loyalty in e-services and with questionnaire prepared and by using fuzzy hierarchical decision-making process acquires the weight of each factor and ultimately rank them. The results show that the quality of service provided to e-services customers is the most important factor in creating e-loyalty.
    Keywords: Customer, e, Loyalty, Fuzzy AHP, e, Services
  • Mohammad Mousakhani, Samaneh Torkzadeh Page 157
    Positive word-of-mouth (P-WOM) has a strong influence on purchase decision of new customer. Today, firms try creating loyal customer with positive WOM and use from this competitive factor in increasing their market share. This research showed that website usability (WU) has a positive effect on customer satisfaction (CS), and also this element have a positive effect on customer loyalty (CL). CS and CL have a direct positive effect on word-of mouth; also WU has an indirect positive effect on P-WOM. Present research is applicable in purpose, and research method is analytical description with corresponding examine. After collecting data through questionnaire, hypotheses are contrasted with structural equation modeling (SEM) with Lisrel software. The study population included all branches customers of Bank Melli Iran of north Tehran.
    Keywords: Customer satisfaction, Positive word, of, month, Virtual banking, Website usability, Customer loyalty
  • Poorandokht Niroomand, Reza Zafarian, Feridon Ghasemzadeh, Abolghasem Delkhosh Kasmaei Page 171
    The concept of business model has attracted increasing attention in recent years. Specifically, growing number of internet providers on mobile phones are challenged by the selection of appropriate business model. Considering the importance of a good business model in the firm’s success, this research investigates the business models selection process of internet providers on mobile phones in Iran. To answer the question of what is the most appropriate business model for these firms in Iran, first a comprehensive literature review was conducted. Existing business models for the mobile internet providers were identified and business model selection criteria were highlighted. These criteria for selection of business model included individual, social, technical, economic and organizational factors. After conducting qualitative interviews and employing AHP techniques, “payment for services by customers” was identified as the most suitable model for internet providers on mobile phones in Iran.
    Keywords: Mobile Internet, Mobile Business Model, Business Model